Sałatka z rybą smażoną w panierce i warzywami w zalewie ketchupowej to pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie czy świątecznym stole. Ta warstwowa sałatka wygląda kolorowo i apetycznie, no i jest bardzo smaczna.
Składniki na sałatkę z rybą:
-
- około 400 g fileta rybnego (u mnie dorsz)
- jajko
- bułka tarta
- papryka czerwona
- 3 ogórki konserwowe
- 2 cebule
- puszka kukurydzy
Sos:
-
- 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie
Filety kroimy w paski grubości około 5 cm. Obsypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pozostawiamy do przestygnięcia. Paprykę kroimy w paski, ogórki w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w piórka, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy ją z wody na sicie. Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą.
Warzywa i sos mieszamy ze sobą. W szklanej salaterce układamy warstwami: ryba, warzywa, ryba i znów warzywa. Sałatkę odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Zobacz inne przepisy na sałatki z rybą:
Sałatka Jajeczna Z Tuńczykiem I Kukurydzą
Lekka Sałatka Warstwowa Z Tuńczykiem
Sałatka Ze Szprotkami Na Krakersach
Sałatka Śledziowa Z Selerem Konserwowym
Warstwowa Sałatka Śledziowa Z Papryką
Zostaw odpowiedź