Spaghetti bolognese z wątróbką to szybki przepis na smaczny obiad dla wielbicieli makaronu. Jest też dobrym pomysłem jeśli chcemy przemycić wątróbkę do codziennego menu, a nie cieszy się ona powodzeniem u naszych domowników. Wątróbka drobiowa to jeden z najbardziej bogatych w wartości odżywcze produktów spożywczych. Jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza. Doskonale chroni przed anemią, wspomaga wzrok, a ponadto jest niskokaloryczna – 100 g surowej dostarcza ok. 120 – 140 kcal. Dlatego warto ją od czasu do czasu podać na stół, najlepiej taką od lokalnych dostawców.
Składniki na spaghetti bolognese z wątróbką:
- około 250 g makaronu spaghetti
- 350 g mięsa mielonego (dałam wołowo-wieprzowe)
- 2 ząbki czosnku
- 500 g passaty pomidorowej
- 200 g wątróbki drobiowej
- średnia marchew
- cebula
- 150 g sera żółtego
- bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka ostra, sól, pieprz
Przygotowanie
Cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem przekładamy cebulę i czosnek i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dokładamy mięso mielone i wątróbkę. Smażymy, aż mięso się zrumieni. Dokładamy startą marchew. Następnie wlewamy passatę pomidorową. Mieszając, dodajemy zioła i przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie wrzucamy makaron do osolonego wrzątku i gotujemy al dente, czyli tak, aby był lekko twardy. Odcedzamy. Spaghetti mieszamy dokładnie z sosem. Dzielimy na porcje i posypujemy startym żółtym serem.
Zobacz inne przepisy z wątróbką:
Sałatka Z Wątróbką
Wątróbka W Sosie Pomidorowym
Pierogi Z Wątróbką
Gulasz Z Wątróbką I Warzywami
Wątróbka W Panierce
Wątróbka W Sosie Śmietanowo – Musztardowym
Wątróbka Z Pomidorami – Danie Na Obiad
Bardzo pomysłowy przepis. W oryginale jaka była wątróbka ?
Pozdrawiam
Marek
Drobiowa, już dopisałam 😉