Spaghetti bolognese z wątróbką

Spaghetti bolognese z wątróbką to szybki przepis na smaczny obiad dla wielbicieli makaronu. Jest też dobrym pomysłem jeśli chcemy przemycić wątróbkę do codziennego menu, a nie cieszy się ona powodzeniem u naszych domowników. Wątróbka drobiowa to jeden z najbardziej bogatych w wartości odżywcze produktów spożywczych. Jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza. Doskonale chroni przed anemią, wspomaga wzrok, a ponadto jest niskokaloryczna – 100 g surowej dostarcza ok. 120 – 140 kcal. Dlatego warto ją od czasu do czasu podać na stół, najlepiej taką od lokalnych dostawców.

Składniki na spaghetti bolognese z wątróbką:

  • około 250 g makaronu spaghetti
  • 350 g mięsa mielonego (dałam wołowo-wieprzowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • średnia marchew
  • cebula
  • 150 g sera żółtego
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka ostra, sól, pieprz

Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem przekładamy cebulę i czosnek i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dokładamy mięso mielone i wątróbkę. Smażymy, aż mięso się zrumieni. Dokładamy startą marchew. Następnie wlewamy passatę pomidorową. Mieszając, dodajemy zioła i przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie wrzucamy makaron do osolonego wrzątku i gotujemy al dente, czyli tak, aby był lekko twardy. Odcedzamy. Spaghetti mieszamy dokładnie z sosem. Dzielimy na porcje i posypujemy startym żółtym serem.

Spaghetti bolognese z wątróbką

Zobacz inne przepisy z wątróbką:

Sałatka Z Wątróbką

Wątróbka W Sosie Pomidorowym

Pierogi Z Wątróbką

Gulasz Z Wątróbką I Warzywami

Wątróbka W Panierce

Wątróbka W Sosie Śmietanowo – Musztardowym

Wątróbka Z Pomidorami – Danie Na Obiad

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

2 dni ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

1 tydzień ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago