Spaghetti bolognese z wątróbką

Spaghetti bolognese z wątróbką to szybki przepis na smaczny obiad dla wielbicieli makaronu. Jest też dobrym pomysłem jeśli chcemy przemycić wątróbkę do codziennego menu, a nie cieszy się ona powodzeniem u naszych domowników. Wątróbka drobiowa to jeden z najbardziej bogatych w wartości odżywcze produktów spożywczych. Jest bardzo dobrym źródłem białka, witaminy A, witamin z grupy B oraz żelaza. Doskonale chroni przed anemią, wspomaga wzrok, a ponadto jest niskokaloryczna – 100 g surowej dostarcza ok. 120 – 140 kcal. Dlatego warto ją od czasu do czasu podać na stół, najlepiej taką od lokalnych dostawców.

Składniki na spaghetti bolognese z wątróbką:

  • około 250 g makaronu spaghetti
  • 350 g mięsa mielonego (dałam wołowo-wieprzowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • średnia marchew
  • cebula
  • 150 g sera żółtego
  • bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryka ostra, sól, pieprz

Przygotowanie

Cebulę drobno siekamy, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem przekładamy cebulę i czosnek i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dokładamy mięso mielone i wątróbkę. Smażymy, aż mięso się zrumieni. Dokładamy startą marchew. Następnie wlewamy passatę pomidorową. Mieszając, dodajemy zioła i przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie wrzucamy makaron do osolonego wrzątku i gotujemy al dente, czyli tak, aby był lekko twardy. Odcedzamy. Spaghetti mieszamy dokładnie z sosem. Dzielimy na porcje i posypujemy startym żółtym serem.

Spaghetti bolognese z wątróbką

Zobacz inne przepisy z wątróbką:

Sałatka Z Wątróbką

Wątróbka W Sosie Pomidorowym

Pierogi Z Wątróbką

Gulasz Z Wątróbką I Warzywami

Wątróbka W Panierce

Wątróbka W Sosie Śmietanowo – Musztardowym

Wątróbka Z Pomidorami – Danie Na Obiad

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago