Błyskawiczna sałatka z pomidorami i papryką

Pyszna, szybka i lekka sałatka z pieczoną papryką – uwielbiam jej smak. Mnie najlepiej smakuje z grzankami.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 czerwone papryki
  • oliwa
  • 5-6 pieczarek marynowanych
  • 2 jajka
  • 3 pomidory
  • tymianek, bazylia
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Papryki przekrawamy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Na blasze wyłożonej folią aluminiową układamy papryki skórką do góry. Smarujemy je odrobiną oliwy. Pieczemy w piekarniku ok 30-40 minut, aż z wierzchu zrobią się czarne. Jajka gotujemy na twardo. Upieczone papryki i jajka odstawiamy do wystudzenia. Pomidory i jajka kroimy na ćwiartki. Pieczarki przekrawamy na pół. Z upieczonych papryk delikatnie ściągamy skórkę i kroimy ją w paski. Do miski wrzucamy pokrojone pomidory, papryki, zioła i przyprawy, skrapiamy oliwą i mieszamy. Sałatkę wykładamy na talerze, na niej układamy jajka.