Budyniowe gofry wychodzą mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Są przepyszne, rumiane i leciutkie. Wyjdą nawet na taniej gofrownicy o niezbyt dużej mocy.
Z czym podać budyniowe gofry?
Najprościej posypać je cukrem pudrem i zajadać. Można również polać miodem, syropem klonowym czy innym słodkim sosem. Dla smakoszy świetnie sprawdzi się bita śmietana z owocami. Można również posmarować je dżemem lub masłem czekoladowym. Możliwości jest bez liku, w zależności od tego co lubicie i co macie pod ręką.
Składniki na budyniowe gofry (około 10 sztuk):
-
- 2 szklanki mleka 2% (500 ml)
- 2,5 szklanki mąki typ 450 lub 500 (325 g)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (około 40 g)
- 2 jajka rozmiar L
- 0,5 szklanki oleju (125 ml)
- 4 łyżki cukru
- płaska łyżeczka sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę i proszek do pieczenia i mieszamy. Do miski z mąką dodajemy resztę składników: proszek budyniowy, jajko, mleko, cukier i olej. Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej albo krótko miksujemy robotem kuchennym. Ciasto odstawiamy na około 20 minut.
Płytki do pieczenia w gofrownicy smarujemy olejem. Gofrownicę rozgrzewamy (na swojej gofrownicy robię to do maksymalnej mocy). Kiedy gofrownica będzie już nagrzana, na dolne płytki nakładamy ciasto chochlą i rozprowadzamy dokładnie po całej powierzchni, tak aby wszystkie kratki były zakryte. Gofrownicę zamykamy i pieczemy przez około 4 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Najlepiej nie otwierać gofrownicy w trakcie pieczenia. Jeśli gofry przywierają do płytek, najlepiej przez każdym pieczeniem posmarować je olejem. Gofry studzimy na kratce.
Zobacz inne przepisy na szybki deser:
Błyskawiczne ciasteczka serowe – w sam raz do kawy
Domowe rogaliki twarogowe – błyskawiczne do zrobienia
Muffinki z polewą czekoladową – szybkie słodkości do kawy
Pieczone banany
Ciastka francuskie z dżemem i kruszonką
Zostaw odpowiedź