Zielona surówka z sałatą i kiełkami to banalnie prosty przepis na zdrowy dodatek do obiadu. Surówkę przygotujemy w 5 minut i będzie stanowić cenne źródło witamin i minerałów. Pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i np. wegańskich burgerów.
Składniki na zieloną surówkę z sałatą i kiełkami:
- pół główki sałaty lodowej
- ogórek szklarniowy (lub 2-3 gruntowe)
- garść kiełków (np. rzodkiewki)
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- szczypta cukru i soli
Przygotowanie
Sałatę rwiemy na małe kawałki lub siekamy plastikowym nożem. Ogórka kroimy w paski. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy kiełki, oliwę wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem i solą. Całość mieszamy dokładnie.

Zostaw odpowiedź