Zielona surówka z sałatą i kiełkami

Zielona surówka z sałatą i kiełkami
Zielona surówka z sałatą i kiełkami

Zielona surówka z sałatą i kiełkami to banalnie prosty przepis na zdrowy dodatek do obiadu. Surówkę przygotujemy w 5 minut i będzie stanowić cenne źródło witamin i minerałów. Pasuje zarówno do mięs, ryb, jak i np. wegańskich burgerów.

Składniki na zieloną surówkę z sałatą i kiełkami:

  • pół główki sałaty lodowej
  • ogórek szklarniowy (lub 2-3 gruntowe)
  • garść kiełków (np. rzodkiewki)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta cukru i soli

 

Przygotowanie

Sałatę rwiemy na małe kawałki lub siekamy plastikowym nożem. Ogórka kroimy w paski. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy kiełki, oliwę wymieszaną z sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem i solą. Całość mieszamy dokładnie.

 

Zielona surówka z sałatą i kiełkami
Zielona surówka z sałatą i kiełkami

Zobacz inne przepisy na szybkie surówki do obiadu:

Surówka z pora i selera naciowego – pyszny dodatek do obiadu

Surówka z kalafiora – bardzo smaczna przekąska z surowego kalafiora

Kolorowa surówka z kiszonej kapusty – smaczna i zdrowa

Najlepsza surówka coleslaw – jak z KFC

Najprostsza surówka z marchewki