Gulasz z kiełbasy i fasoli z puszki to szybki przepis na pyszne i bardzo sycące danie jednogarnkowe w sam raz na obiad dla całej rodziny. W smaku przypomina fasolkę po bretońsku. Takie danie nie jest skomplikowane do przygotowania, każdy powinien sobie z nim poradzić. Świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Gulasz najlepiej podać ze świeżym pieczywem.
Składniki na gulasz z kiełbasy i fasoli z puszki (4 porcje):
- ok 400 g kiełbasy typu śląska
- pierś z kurczaka
- puszka białej fasoli
- puszka czerwonej fasoli
- papryka czerwona
- średniej wielkości marchew
- ząbek czosnku
- cebula
- szklanka passaty pomidorowej
- 1,5 szklanki wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka octu
- majeranek, papryka słodka, chili, kminek, sól, pieprz
Przygotowanie
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso przekładamy do garnka i na tej samej patelni smażymy kiełbasę i cebulę pokrojone w kostkę. Podsmażone składniki przekładamy do garnka z piersią z kurczaka. Wlewamy passatę pomidorową, wodę, dodajemy marchew pokrojoną w drobną kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i dusimy jeszcze około 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę odsączoną z zalewy, cukier, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 6-8 minut.
Zobacz inne przepisy na szybkie gulasze na obiad:
Forszmak cysterski z kurczakiem – pyszne danie jednogarnkowe na obiad
Kurczak po cygańsku – szybki przepis na obiad
Strogonow drobiowy – przepis na szybki obiad
Gulasz z białą kiełbasą i warzywami
Wegetariański gulasz warzywny
Zostaw odpowiedź