Rollsy z szynką i serem to błyskawiczne do zrobienia i pyszne przekąski, które zawsze szybko znikają ze stołu. Są banalnie proste do zrobienia i nie potrzebują wielu składników, a zawsze wszystkim smakują i ładnie prezentują się na stole. Będą idealną przekąską na imprezie.
Składniki na rollsy z szynką i serem:
-
- 4 placki tortilli (dałam pełnoziarniste)
-
- serek kanapkowy naturalny lub śmietankowy
-
- 50 g rukoli
-
- około 12 plastrów szynki lub innej ulubionej wędliny
-
- około 8 plastrów sera żółtego
Przygotowanie
Każdy placek tortilli smarujemy serkiem kanapkowym. Rozkładamy na nich równomiernie rukolę. Na rukoli rozkładamy plastry szynki i sera żółtego Tortille zwijamy ciasno w rulon, następnie zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy na kawałki, po około 5 cm lub zależnie od upodobań. Jeśli nie mamy czasu trzymać tortilli w lodówce, można je spiąć wykałaczką, aby się nie rozwinęły. Takich tortilli można również nie kroić na kawałki i wziąć ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
Zobacz inne przepisy z tortillą:
Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska
Meksykański torcik z tortilli
Szybka przekąska z tortilli
Zapiekane krokiety po meksykańsku z tortilli
Zostaw odpowiedź