Zapiekanka z ziemniaków, pomidorów i fety sprawdzi się zarówno jako samodzielne, wegetariańskie danie, jak i dodatek do jakiegoś mięsa. Robi się dość szybko i nie wymaga się wiele pracy, a prezentuje się bardzo ładnie i jeszcze lepiej pasuje.
Składniki na zapiekankę z ziemniaków:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 100 g sera feta
- łyżka masła
- łyżka mąki
- pół szklanki bulionu
- 200 ml śmietany 30%
- oregano, zioła prowansalskie, czosnek staropolski, papryka ostra, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki gotuj w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie. Zwiastunem tego, że zaczynają się robić miękkie jest pękająca skórka. Miękkość można sprawdzić nakłuwając je widelcem lub wykałaczką. Ziemniaki odcedź z wody i pozostaw do wystudzenia. Kiedy będą na tyle chłodne, że da się je chwycić, obierz je ze skórki i pokrój w dość duże plastry.
W rondelku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i wymieszaj z masłem. Po chwili do rondelka wlej bulion i śmietanę. Dodaj dużą szczyptę soli i trochę pieprzu. Całość gotuj, cały czas mieszając, aż sos nieco zgęstnieje.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pomidory pokrój ósemki – najpierw na pół, połówkę znowu na pół i ćwiartki znowu na pół. Fetę pokrój w kostkę.
Ziemniaki wymieszaj z cebulą i przyprawami. Dodaj po pół łyżeczki oregano, ziół prowansalskich, czosnku staropolskiego i suszonych pomidorów oraz po szczypcie soli, pieprzu i ostrej papryki.
Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego. Wylej na nie sos śmietanowy. Na wierzchu ułóż pomidory i fetę.
Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Całość zapiekaj przez 20 min z termoobiegiem.
Zobacz inne przepisy na proste zapiekanki:
Kiełbasa pieczona z warzywami – tani przepis na obiad dla każdego
Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym
Żebroczka – śląska zapiekanka z ziemniaków i ryżu
Kryzysowa zapiekanka ziemniaczana – przepis na tani obiad
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zostaw odpowiedź