Przepis na pyszną przekąskę, którą uwielbiam. Ziołowe paluchy są pyszne z sosem czosnkowym.
Składniki:
- 250 g mąki
- pół szklanki mleka
- jajko
- ulubione zioła i przyprawy (dałam: zioła prowansalskie, majeranek, sól, kminek)
- 37 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych
- oliwa
- szczypta cukru
Sos:
- 125 ml śmietany (lub jogurtu naturalnego)
- 2 łyżki majonezu
- czubata łyżeczka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie
Jeśli używamy świeżych drożdży, najpierw przygotowujemy rozczyn: drożdże (będące w temp. pokojowej) rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy szczyptę cukru i szczyptę mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zioła i przyprawy (jeśli używamy suchych drożdży też je dodajemy), mieszamy. Wbijamy jajko i dodajemy wyrośnięte drożdże (albo ciepłe mleko i szczyptę cukru, jeśli używamy suchych drożdży). Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy po małym kawałku, formujemy z nich długie i cienkie paluchy i kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy oliwą. Pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 180 st. C.
W czasie, gdy paluchy się pieką, przygotowujemy sos. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Sos odstawiamy na chwilę do lodówki.
Zostaw odpowiedź