Schab z fasolką szparagową i sezamem

Przepis na schab w marynacie z miodu, czosnku i chili z sezamem, papryką i fasolką.

Składniki:

  • 300 g schabu

Marynata:

  • 2 łyżki keczupu
  • łyżeczka miodu
  • łyżka oleju
  • szczypta chili
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżka sosu sojowego

Ponadto:

  • łyżka sezamu
  • czerwona papryka
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 torebki ryżu

Przygotowanie
Schab kroimy w kostkę. Z podanych składników robimy marynatę, obtaczamy w niej schab i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Następnie schab pieczemy na patelni. Potem podlewamy szklanką wody i dusimy aż woda odparuje. Czynność można powtórzyć jeśli schab nadal będzie twardy. Do schabu dodajemy łyżkę sezamu. Smażymy do chwili, aż sezam nabierze złotawego koloru. Następnie dodajemy pokrojoną w półsłupki paprykę, sos sojowy i ugotowaną wcześniej w osolonej wodzie fasolkę. Całość mieszamy i trzymamy na małym ogniu ok. 5 minut. Podajemy z ryżem.

schab_sezam