Przepis na schab w marynacie z miodu, czosnku i chili z sezamem, papryką i fasolką.
Składniki:
- 300 g schabu
Marynata:
- 2 łyżki keczupu
- łyżeczka miodu
- łyżka oleju
- szczypta chili
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżka sosu sojowego
Ponadto:
- łyżka sezamu
- czerwona papryka
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 torebki ryżu
Przygotowanie
Schab kroimy w kostkę. Z podanych składników robimy marynatę, obtaczamy w niej schab i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Następnie schab pieczemy na patelni. Potem podlewamy szklanką wody i dusimy aż woda odparuje. Czynność można powtórzyć jeśli schab nadal będzie twardy. Do schabu dodajemy łyżkę sezamu. Smażymy do chwili, aż sezam nabierze złotawego koloru. Następnie dodajemy pokrojoną w półsłupki paprykę, sos sojowy i ugotowaną wcześniej w osolonej wodzie fasolkę. Całość mieszamy i trzymamy na małym ogniu ok. 5 minut. Podajemy z ryżem.
Zostaw odpowiedź