Tagliatelle z piersią kurczaka i warzywami – przepis na szybki obiad
Tagliatelle z piersią kurczaka i warzywami to danie, które można przygotować w pół godziny, a jest bardzo smaczne, sycące i efektowne. Świetnie sprawdzi się od końca kwietnia do czerwca, kiedy mamy sezon na szparagi. Poza sezonem zamiast szparagów można dodać inne warzywo np. brokuła, pomidory koktajlowe lub cukinię.
Wystarczy ugotować makaron na półtwardo, a w międzyczasie podsmażyć pierś z kurczaka, dodać pokrojone warzywa i całość dusić kilka minut. Następnie makaron mieszamy z kurczakiem i warzywami, przekładamy na talerze, posypujemy serem i gotowe!
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką i pieprzem czosnkowym (lub suszonym czosnkiem). Mięso odstawiamy przynajmniej na 15 minut. Pora kroimy w kostkę, szparagom odłamujemy zdrewniałą nóżkę, łodygi kroimy w plasterki, a łebki zostawiamy w całości.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i mieszamy z oliwą. W tym czasie mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodajemy do niego szparagi, pora i groszek. Całość smażymy przez 2-3 minuty, następnie podlewamy 1/3 szklanki wody, patelnię nakrywamy i dusimy kilka minut do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy przyprawę suszone pomidory, sól, pieprz i pieprz czosnkowy. Całość smażymy jeszcze przez minutę.
Warzywa z kurczakiem mieszamy z makaronem i przekładamy na talerze. Posypujemy startym serem.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…