Tagliatelle z piersią kurczaka i warzywami – przepis na szybki obiad

Tagliatelle z piersią kurczaka i warzywami to danie, które można przygotować w pół godziny, a jest bardzo smaczne, sycące i efektowne. Świetnie sprawdzi się od końca kwietnia do czerwca, kiedy mamy sezon na szparagi. Poza sezonem zamiast szparagów można dodać inne warzywo np. brokuła, pomidory koktajlowe lub cukinię.

Jak zrobić tagliatelle z piersią kurczaka i warzywami?

Wystarczy ugotować makaron na półtwardo, a w międzyczasie podsmażyć pierś z kurczaka, dodać pokrojone warzywa i całość dusić kilka minut. Następnie makaron mieszamy z kurczakiem i warzywami, przekładamy na talerze, posypujemy serem i gotowe!

 

Składniki na tagliatelle z piersią kurczaka i warzywami (3 porcje):

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 2 piersi z kurczaka
  • 500 g szparagów zielonych
  • por
  • pół szklanki groszku (mrożony)
  • łyżka oliwy (dałam truflową)
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól, pieprz, pieprz czosnkowy, papryka ostra
  • 50 g parmezanu lub grana padano

 

Przygotowanie

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką i pieprzem czosnkowym (lub suszonym czosnkiem). Mięso odstawiamy przynajmniej na 15 minut. Pora kroimy w kostkę, szparagom odłamujemy zdrewniałą nóżkę, łodygi kroimy w plasterki, a łebki zostawiamy w całości.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i mieszamy z oliwą. W tym czasie mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodajemy do niego szparagi, pora i groszek. Całość smażymy przez 2-3 minuty, następnie podlewamy 1/3 szklanki wody, patelnię nakrywamy i dusimy kilka minut do miękkości warzyw. Na koniec dodajemy przyprawę suszone pomidory, sól, pieprz i pieprz czosnkowy. Całość smażymy jeszcze przez minutę.

Warzywa z kurczakiem mieszamy z makaronem i przekładamy na talerze. Posypujemy startym serem.

Tagliatelle z piersią kurczaka i warzywami – przepis na szybki obiad

 

Zobacz inne przepisy na szybkie dania z makaronem:

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym – błyskawiczny obiad

Jednogarnkowe spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym

Makaron z szynką i brokułem w sosie serowym

Błyskawiczny makaron z kiełbasą

Chińszczyzna z makaronem noodle na szybko

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago