Przepis na proste i szybkie ciasto z truskawkami.
Składniki:
- 1 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/3 szkl. cukru
- ok 180 g margaryny/masła
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 200 g truskawek
- cukier puder
Przygotowanie
Truskawki myjemy i odrywamy z nich szypułki. Owoce przekrawamy na pół. Margarynę roztapiamy na małym ogniu i zostawiamy do wystudzenia. Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cukier i wlewamy roztopiony tłuszcz. Składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy na blachę (moja ma wymiary ok 26x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki truskawek środkiem do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy ok. 30 minut. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Pyszne ciasto