Sałatki i surówki

Sałatka z pieczarkami i kurczakiem

Sałatka z pieczarkami i kurczakiem to bardzo smaczna, treściwa i kolorowa przekąska, którą możecie podać na kolację, podczas imprezy czy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Dodatek kurczaka i makaronu sprawia, że jest sycąca, dlatego w awaryjnych sytuacjach może zastąpić również obiad.

Nie powiem, że robi się ją błyskawicznie, bo ugotowanie makaronu, podsmażenie kurczaka i pieczarek zajmuje trochę czasu, ale za to z podanych składników wychodzi duża porcja, która może być smacznym posiłkiem na dwa-trzy dni.

Składniki na sałatkę z pieczarkami i kurczakiem:

  • 250 g makaronu świderki (lub innego ulubionego)
  • 200 g piersi z kurczaka + sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka
  • puszka kukurydzy
  • 250 g pieczarek
  • średniej wielkości por
  • około 150 g papryki marynowanej
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka pikantnego ketchupu
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprz
  • olej do smażenia mięsa i pieczarek

 

Przygotowanie

Dużą pierś z kurczaka kroimy w kostkę, opuszczamy przyprawami i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Podsmażamy je na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż odparuje z nich płyn. Odstawiamy do wystudzenia. Makaron gotujemy al dente (2-3 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu) w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą.

Kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w kostkę, paprykę w drobne paski. Majonez mieszamy z ketchupem.

Wszystkie składniki (to poddane obróbce termicznej powinny być całkowicie zimne) przekładamy do jednej miski, dodajemy przyprawy i mieszamy. Sałatkę odkładamy do schłodzenia na godzinę do lodówki.

Sałatka z pieczarkami i kurczakiem

Zobacz inne przepisy na sałatki makaronowe:

Makaronowa sałatka z brokułem i kurczakiem

Sałatka Niedzielna z tortellini – szybka i smaczna

Kolorowa sałatka z makaronem, szynką i ogórkiem

Sałatka z makaronem i kabanosami – szybka i prosta do zrobienia

Zdrowa sałatka „z zupek chińskich”

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

22 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago