Sałatka z pieczarkami i kurczakiem
Sałatka z pieczarkami i kurczakiem to bardzo smaczna, treściwa i kolorowa przekąska, którą możecie podać na kolację, podczas imprezy czy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Dodatek kurczaka i makaronu sprawia, że jest sycąca, dlatego w awaryjnych sytuacjach może zastąpić również obiad.
Nie powiem, że robi się ją błyskawicznie, bo ugotowanie makaronu, podsmażenie kurczaka i pieczarek zajmuje trochę czasu, ale za to z podanych składników wychodzi duża porcja, która może być smacznym posiłkiem na dwa-trzy dni.
Dużą pierś z kurczaka kroimy w kostkę, opuszczamy przyprawami i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Podsmażamy je na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż odparuje z nich płyn. Odstawiamy do wystudzenia. Makaron gotujemy al dente (2-3 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu) w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą.
Kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w kostkę, paprykę w drobne paski. Majonez mieszamy z ketchupem.
Wszystkie składniki (to poddane obróbce termicznej powinny być całkowicie zimne) przekładamy do jednej miski, dodajemy przyprawy i mieszamy. Sałatkę odkładamy do schłodzenia na godzinę do lodówki.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…