Sałatka z pieczarkami i kurczakiem
Sałatka z pieczarkami i kurczakiem to bardzo smaczna, treściwa i kolorowa przekąska, którą możecie podać na kolację, podczas imprezy czy zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Dodatek kurczaka i makaronu sprawia, że jest sycąca, dlatego w awaryjnych sytuacjach może zastąpić również obiad.
Nie powiem, że robi się ją błyskawicznie, bo ugotowanie makaronu, podsmażenie kurczaka i pieczarek zajmuje trochę czasu, ale za to z podanych składników wychodzi duża porcja, która może być smacznym posiłkiem na dwa-trzy dni.
Dużą pierś z kurczaka kroimy w kostkę, opuszczamy przyprawami i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Podsmażamy je na patelni z niewielką ilością tłuszczu, aż odparuje z nich płyn. Odstawiamy do wystudzenia. Makaron gotujemy al dente (2-3 minuty krócej niż zaleca producent na opakowaniu) w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą.
Kukurydzę odsączamy z zalewy, pora kroimy w kostkę, paprykę w drobne paski. Majonez mieszamy z ketchupem.
Wszystkie składniki (to poddane obróbce termicznej powinny być całkowicie zimne) przekładamy do jednej miski, dodajemy przyprawy i mieszamy. Sałatkę odkładamy do schłodzenia na godzinę do lodówki.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…