Dwukolorowe ciasto bez mleka

Proste i szybkie ciasto, idealne kiedy wpadną niezapowiedziani goście.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju
  • 4 łyżki konfitury (dałam śliwkową)

Przygotowanie
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy olej i aromat, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę masy wylewamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodajemy kakao i konfiturę. Ciasto miksujemy i wylewamy na jasną część. Ciasto pieczemy w piekarniku ok 30 min.

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

View Comments

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 dzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago