Arbuzowy sernik na zimno to bardzo proste ciasto bez pieczenia na spodzie z herbatników, z masą z serków homogenizowanych i arbuzową galaretką. Jest lekki, delikatny i rozpływa się w ustach. Robi się go bardzo szybko, choć jak to bywa z każdym ciastem na zimno, trzeba trochę poczekać aż zastygnie.
Składniki na arbuzowy sernik na zimno:
Masa serowa:
- 250 g mascarpone
- 900 g serka homogenizowanego waniliowego (6 opakowań po 150 g)
- 1,5 łyżki kakao
- 4 pełne łyżki żelatyny
- 180 ml wody (3/4 szklanki)
Dodatkowo:
- około 100 g herbatników
- 0,5 kg miąższu z arbuza (bez pestek)
- 2 galaretki o smaku arbuzowym lub przezroczyste
- 250 ml wody
Przygotowanie
Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia, aż będzie chłodna, ale jeszcze płynna. Ser mascarpone miksujemy z jogurtami do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dolewamy powoli ostudzoną żelatynę, cały czas miksując. Masę dzielimy na pół, do jednej z części dosypujemy kakao i znowu chwilę miksujemy.
Blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a na jej dnie układamy herbatniki. Na nie dajemy najpierw 2 łyżki (duże łyżki wazowe) białej masy, potem kakaowej i tak na zmianę, aż do skończenia mas. Powierzchnię delikatnie wyrównujemy i ciasto wsadzamy do lodówki na około 2 godziny.
Galaretki rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Arbuza miksujemy blenderem na gładką masę. Przestudzone, ale jeszcze płynne galaretki mieszamy z arbuzem. Masę wylewamy ostrożnie na sernik, który po 2 godzinach w lodówce powinien być już sztywny. Ciasto z powrotem wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Zobacz inne przepisy na serniki na zimno:
Sernik na zimno z melonem (210 kcal)
Jagodowa pokusa – sernik na zimno
Tęczowy sernik na zimno – super lekki (175 kcal)
Sernik na zimno z brzoskwiniami
Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia
Ciekawe połączenie 🙂