Parówki nadziewane pieczarkami i serem to bardzo smaczna i szybka przekąska na ciepło w sam raz na kolację czy domówkę. Robi się je bardzo łatwo, z kilku prostych składników. Można podać je z ketchupem albo sosem czosnkowym. Na szczęście obecnie w sklepach można znaleźć parówki dobrej jakości, zrobione w 100% z mięsa, więc bez żadnych wyrzutów sumienia można taką przekąskę przygotować.

 

Składniki na parówki nadziewane pieczarkami i serem:

  • 6 cienkich parówek (dałam z szynki, mogą być inne ulubione)
  • 300 pieczarek
  • cebula
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • niewielki pęczek szczypiorku

 

Przygotowanie

Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę. Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju wrzucamy najpierw cebulę, a po 2-3 minutach pieczarki. Składniki podsmażamy, aż z pieczarek odparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Ser żółty ścieramy na tarce. Szczypiorek drobno siekamy. Parówki nacinamy wzdłuż, delikatnie rozchylamy, aby zrobić rynienkę i nakładamy farsz. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut. Po wyjściu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem.

Parówki nadziewane pieczarkami i serem

Zobacz inne przepisy na dania z parówek:

Krokiety ziemniaczane z parówką

Parówki w panierce jak do nuggestsów

Paseczkowa sałatka (z trzech składników i sosu)

Ryż z sosem pomidorowym i parówkami

Szybka sałatka ziemniaczana z parówką

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

22 godziny ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago