Dania główne

Leczo z cukinii, bakłażana i papryki

Leczo z cukinii, bakłażana i papryki to pyszne danie jednogarnkowe. Potrawa jest połączeniem węgierskiego lecza, francuskiego ratatouille i z polską nutą za sprawą kiełbasy. Idealna na lekki, ale pożywny i rozgrzewający obiad dla całej rodziny.

Składniki na leczo z cukinii, bakłażana i papryki:

  • 2 średnie cukinie
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • cebula
  • niewielki bakłażan
  • 300 g cienkiej kiełbasy (np. śląska)
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra

Przygotowanie

Kiełbasę i cebulę koimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do nich papryki pokrojone w paski oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze 5 minut. Bakłażana kroimy w plastry grubości 2-3 cm i posypujemy solą. Odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie opłukujemy go z soli i kroimy w kostkę. Cukinię obieramy (jeśli jest młoda, to nie trzeba) i kroimy w kostkę. Jeśli mamy przerośniętą cukinię o twardych nasionach, to wydrążamy łyżką środek. Cukinię i bakłażana dodajemy do podsmażonych papryk i kiełbasy. Wlewamy również passatę pomidorową. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 15 minut, aż cukinia i bakłażan staną się miękkie. Pod koniec gotowania przyprawiamy do smaku. Leczo podajemy ciepłe, w towarzystwie pieczywa.

Leczo z cukinii, bakłażana

Zobacz inne przepisy na leczo lub ratatouille:

Leczo Z Cukinią – Najprostszy Przepis

Dietetyczne Leczo Pieczone W Piekarniku (296 Kcal)

Leczo Z Boczkiem

Dietetyczne Leczo Ze Słodką Nutą (134 Kcal)

Leczo Z Kiełbasą I Papryką

Ratatouille Z Mięsem Mielonym

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

5 godzin ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

3 dni ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

5 dni ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

1 tydzień ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

2 tygodnie ago

Zapiekane sakiewki z kurczaka – prosty przepis na obiad

Zapiekane sakiewki z kurczaka to prosty, a jednocześnie efektowny pomysł na obiad dla całej rodziny.…

2 tygodnie ago