Uwielbiam domowe wędliny, te ze sklepu nie mogą się z nimi równać. Tym razem podaję prosty przepis na boczek pieczony w piekarniku w czosnkowo-musztardowej marynacie. Dzięki musztardzie ma lekko ostry smak. Idealny na kanapki. Podałam z pieczywem i sałatką z pomidorów i rukoli.
Składniki:
- spory kawałek boczku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki musztardy rosyjskiej
- łyżka oleju
- majeranek
Przygotowanie
Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy go z musztardą, olejem, majerankiem, pieprzem i solą. Pastą smarujemy równomiernie boczek, owijamy go folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180º C, przez jakieś półtora godziny – najpierw w folii, na ostatnie pół godziny folię odwijamy.
Muszę zrobić taki boczek. Dzisiaj robiłam gotowany.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
wyglada apetycznie,meska posadka rodziny sie ucieszy jak go zrobie