Pyszna, słodka, sycąca, gorąca czekolada z nutką cynamonu i wanilii. Idealna w chłodne i ponure jesienne wieczory, które łatwiej przetrwać siedząc pod kocem z kotem na kolanach, czytając dobrą książkę i popijając właśnie taką czekoladę. Często praktykuję taki sposób na jesienno-zimową chandrę 😉
Składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 300 ml mleka
- 200 ml śmietany 30%
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie
Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy cukier waniliowy, kakao i posiekaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zagotowujemy i dodajemy cynamon oraz aromat waniliowy.
Gorąca czekolada! Na jesienne wieczory – to jest to! 🙂