Dawno nie było na blogu żadnej zapiekanki, więc czas to zmienić. Tym razem jesienna zapiekanka z dynią, ziemniakami i kurczakiem. Polecam, jest naprawdę bardzo smaczna.
Składniki:
-
- 4 średnie ziemniaki
- pierś z kurczaka
- ząbek czosnku
- pół dyni hokkaido
- papryka czerwona
- duża cebula
- łyżka musztardy
- kawałek sera żółtego
- szczypta szałwii suszonej
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie
W miseczce mieszamy oliwę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Kurczaka kroimy w grube paski, następnie mięso mieszamy z połową marynaty. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni. Obrane ziemniaki, dynię oraz cebulę i paprykę kroimy w jednakowej wielkości cząstki. Kurczaka oraz pokrojone warzywa przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą marynatę, szałwię i dokładnie wszystko mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 35-40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy startym żółtym serem.
Interesująca i idealna na dyniowy sezon!