Przepis na galaretę drobiową, która jest lżejsza i bardziej dietetyczna od tej tradycyjnej z nóżek wieprzowych. Ja bardzo lubię obie wersje galarety, ale tą drobiową szybciej się robi, dlatego ostatnio właśnie na nią się zdecydowałam.
Składniki:
- pół kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kilka liści selera
- kawałek selera
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- kawałek pora
- liście laurowe
- pieprz, sól
- ziele angielskie
- opakowanie żelatyny
- pół puszki groszku
Przygotowanie
Marchew, pietruszkę i seler obieramy. Por, natkę pietruszki i liście selera opłukujemy razem z obranymi warzywami. Do garnka wlewamy ok 3 litry zimnej wody, wkładamy opłukanego kurczaka, po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego i doprowadzamy do wrzenia. Gdy powstanie szumowina delikatnie ją usuwamy. Wsypujemy łyżeczkę soli, ½ łyżeczki pieprzu, wrzucamy warzywa. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu ok 1 godziny – aż mięso i warzywa będą miękkie. Żeby rosół był klarowny nie wolno go mocno gotować.W razie potrzeby doprawiamy.
Z rosołu wyciągamy mięso i marchewkę. Przecedzamy go do drugiego garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałe warzywa nie będą nam już potrzebne. Do gorącego rosołu wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się całkowicie rozpuści. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę w plasterki.
Na dnie miseczek układamy plasterki marchewki i wsypujemy groszek. Na to wykładamy pokrojone mięso i zalewamy delikatnie ciepłym jeszcze rosołem. Po ostygnięciu wstawiamy do lodówki.
Zostaw odpowiedź