Risotto jest to popularna włoska potrawa z ryżem w roli głównej. Co ciekawe podobno tę potrawę przywiózł do Włoch z Chin Marco Polo. Potrawę można podawać na wiele sposobów – poniżej prezentuję moją wersję pomidorowego risotto z krewetkami, piersią z kurczaka i bakłażanem.
Składniki:
- 250 g ryżu Arborio
- pierś z kurczaka
- 150 g krewetek
- puszka pomidorów Pelati
- bakłażan
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- oliwa z oliwek extra virgine Riviere d’Or
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- rozmaryn
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Bakłażana kroimy w plastry. Każdy plaster smarujemy oliwą z oliwek po obu stronach i grillujemy do miękkości. Odstawiamy do wystygnięcia i kroimy w paski. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Krewetki obgotowujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy 4 łyżki masła i 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy ryż i smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. W następnej kolejności ryż podlewany jedną chochelką bulionu i ciągle mieszając czekamy aż wchłonie płyn. Czynność tę powtarzamy, aż ryż będzie ugotowany al dente (cały czas pamiętamy o mieszaniu), następnie dodajemy kurczaka, krewetki, przyprawy, rozmaryn, kolejną porcję bulionu i gotujemy aż ryż będzie miękki, ale nierozpadający się. Następnie dodajemy bakłażana, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i danie wykładamy na talerze.
Fajny przepis no i moje ulubione krewetki <3