Włoska kuchnia to moja ulubiona, dlatego często pojawiają się na blogu włoskie (a przynajmniej inspirowane Włochami) przepisy. Risotto zazwyczaj robię z piersią z kurczaka, tym razem postawiłam na same warzywa i też wyszło smacznie.
Składniki:
- 150 g ryżu arborio
- cebula
- puszka groszku konserwowego
- średnia cukinia
- papryka pepperoni
- marchew
- 100 g sera wędzonego
- ok. 800 ml bulionu (u mnie drobiowy)
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy
- sól, pieprz kolorowy
- kardamon
Przygotowanie
W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy ryż i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy chochelkę bulionu i gotujemy do momentu, aż ryż go wchłonie, wtedy wlewamy kolejną porcję.
W międzyczasie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, startą na tarce marchew i posiekaną drobno paprykę. W miarę potrzeby wlewamy bulion.
Dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodajemy groszek i starty ser. Wilgotność risotto zależy od naszych upodobań, ja nie lubię suchego, więc wcześniej zdejmuję je z ognia.
Zostaw odpowiedź