Bardzo lubię staropolski bigos z dużą ilością mięsa, śliwkami i grzybami. Jednak od kiedy jestem na diecie szukam lekkiej alternatywy dla tradycyjnych potraw. Odchudzony bigos wyszedł smaczny, w wersji wegetariańskiej byłby jeszcze mniej kaloryczny, ale takiego bigosu to już nie jestem w stanie znieść 😛
Składniki (ok 6 porcji):
- 1 kg kapusty kiszonej
- 250 g pieczarek
- duża marchew (180 g)
- 300 g suchej kiełbasy
- 200 g przecieru pomidorowego
- olej rzepakowy
- liść laurowy
- majeranek, cząber, papryka słodka i ostra
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie z kilkoma liścikami laurowymi do miękkości. Następnie kapustę odcedzamy i przekładamy do garnka. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do kapusty, podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu. Pieczarki kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do kapusty razem ze startą na grubej tarce marchewką. Warzywa dusimy kilka minut, następnie dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
Zostaw odpowiedź