Zostało mi sporo masy makowej po drożdżówkach, więc trzeba było ją wykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? 😛
Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal.
Składniki:
Biszkopt:
- 150 g cukru
- 150 g mąki tortowej
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka octu
Masa:
- 350 g masy makowej (dałam gotową z puszki)
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany 30 %
- opakowanie żelatyny (50 g)
- 2 łyżki cukru pudru
Ponadto:
- 50 g płatków migdałów
Przygotowanie
Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x24cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Do miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy masę makową i cukier puder. Całość miksujemy. Do drugiej miski wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Do garnuszka wlewamy 100 ml wrzącej wody i wsypujemy żelatynę – mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy, aż lekko przestygnie. Następnie łączymy masę serowo-makową, ubitą śmietanę i żelatynę i razem mieszamy na wolnych obrotach miksera. Masę wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wierzch posypujemy uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby stężało.
Mmm, smakowicie wygląda 🙂 Poczęstowałabym się 🙂