Ciasto cebulowe

Cebulka na idealnym cieście drożdżowym to jest coś, co lubię najbardziej 😉 Ciasto jest naprawdę bardzo pyszne i pewnie jeszcze niejeden raz zagości na moim stole. Sos śmietanowy można zastąpić żółtym serem.

Składniki:

Ciasto:

  • 270 g mąki

  • 115 g mleka

  • żółtko

  • łyżeczka soli

  • 50 g masła

  • 50 g drożdży

  • łyżka cukru

    Farsz:

  • 0,5 kg cebuli

  • jajko +1 białko pozostałe z ciasta

  • 100 ml śmietany 18%

  • sól, pieprz, papryka wędzona

Przygotowanie
Z drożdże rozkruszamy, mieszamy z cukrem, łyżką mąki i 40 ml ciepłego mleka. Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 15 min. Masło roztapiamy w rondelku i zostawiamy do ostudzenia. Z mąki, reszty mleka, żółtka i rozczynu zagniatamy ciasto. Kiedy składniki się połączą, wlewamy roztopione masło i wyrabiamy ciasto, aż wchłonie tłuszcz. Ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce. Cebulę kroimy w półplasterki. Podsmażamy ją niezbyt długo na patelni. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wym 24×24 cm). Znowu nakrywamy je ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 min. Następnie wkładamy je do nagrzanego do 200 C i pieczemy ok 25 min. Śmietanę miksujemy z jajkiem i białkiem, przyprawiamy. Na podpieczone ciasto wykładamy cebulę, na nią wylewamy śmietanę. Pieczemy jeszcze ok 25 min.

ciasto_cebulowe