Ostatnio mam obsesję wyszukiwania dla pysznych, tradycyjnych potraw ich dietetycznych odpowiedników. Zazwyczaj cała sztuka polega na tym, aby wyeliminować smażenie na tłuszczu, gdyż to właśnie dostarcza potrawie najwięcej kalorii. Kotleciki pieczone w piekarniku są bardzo smaczne, z chrupiącą skórką. Jeśli z podanych składników zrobimy 10 kotlecików, to jeden będzie miał tylko 82 kcal.
Składniki (na ok 10 kotlecików):
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej z indyka albo szynki)
- 3 łyżki otrębów owsianych
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie
Mięso łączymy z otrębami, jajkiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Mieszamy do całkowitego połączenia składników. Z mięsa formujemy kulki (moje były wielkości mandarynki). Kotleciki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 min w temp 200 C.
Wyszło całkiem dobre,ale trochę suche. Może gdyby dodać łyżkę oliwy byłoby mniej suche? JAK myślicie?
Pisze się obrąb, a nie otrębów.
Obie formy są poprawne.
Pani Justyno obie formy są poprawne wg słownika języka polskiego 🙂
Kotleciki przepyszne, robię dziś drugi raz 🙂