Pampuchy z sosem borówkowym – lato na talerzu

Pampuchy z sosem borówkowym – lato na talerzu
Pampuchy z sosem borówkowym – lato na talerzu

Pampuchy z sosem borówkowym to pyszny przepis na obiad na słodko czy kolację, który jest kwintesencją lata. Co najważniejsze, taki posiłek można przygotować nie tylko latem – jeśli macie mrożone borówki, możecie się nim cieszyć nawet w środku zimy.

Lekkie i delikatne drożdżowe kluski przygotowywane na parze ze słodkim sosem owocowym, to potrawa, którą pokochają zarówno dorośli jak i dzieci. Zapraszam po przepis!

Składniki na pampuchy z sosem borówkowym:

Pampuchy (około 12 sztuk):

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 480 lub 500
  • jajko rozmiar M
  • 50 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka (250 ml)
  • 2-3 łyżki masła
  • płaska łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli

 

Sos borówkowy:

  • 400 g borówek (świeże lub mrożone)
  • łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki wody

 

Przygotowanie

Pampuchy

Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Mąkę przesiewamy przez sito. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, jajko, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy ręcznie albo za pomocą robota kuchennego z hakiem. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

Po tym czasie z ciasta urywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i formujemy kulki. Rozkładamy je na blacie posypanym mąką i pozostawiamy przykryte ściereczką na około 15 minut, aby nieco podrosły. W dużym garnku zagotowujemy wodę, umieszczamy na nim sito do gotowania na parze i układamy luźno pampuchy. Gotujemy je pod przykryciem około 10-15 minut.

Sos borówkowy

W rondelku rozpuszczamy masło. Wsypujemy 2/3 borówek i cukier. Dusimy na małym ogniu przez około 5 minut. Resztę borówek miksujemy blenderem lub rozgniatamy widelcem na miazgę. Dodajemy rondelka. Wodę mieszamy w mąką ziemniaczaną i wlewamy do reszty składników. Całość mieszamy. Sos dusimy jeszcze kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Pampuchy z sosem borówkowym – lato na talerzu
Pampuchy z sosem borówkowym – lato na talerzu

Zobacz inne przepisy na obiady na lato:

Klopsy w młodej kapuście – jednogarnkowe danie na obiad

Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą – szybki przepis na obiad

Botwinka z młodą kapustą – przepis na pyszną zupę z botwiny

Chłodnik z ogórków i rzodkiewek

Najprostsze placki z cukinii

Print Friendly, PDF & Email