Domowy paprykarz (98 kcal)

Paprykarz szczeciński, który można kupić w sklepie jest dla mnie zazwyczaj zbyt ostry. Domowy paprykarz można sobie przyprawić wedle własnych upodobać i do tego nie ma w nim żadnej chemii.

Składniki:

  • około 300 g fileta z ulubionej ryby (dorsz, miruna, morszczuk)
  • woreczek ryżu
  • cebula
  • średnia marchew
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiego sosu chili (można pominąć)
  • sól, pieprz, cukier, papryka ostra
  • pieprz cytrynowy, sok z cytryny
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu)
  • olej do smażenia

Przygotowanie
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rybę solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez ok 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Podsmażamy. Następnie dodajemy startą na tarce o dość grubych oczkach marchew i podlewamy delikatnie wodą, aby się nie przypaliła.
Kiedy marchew trochę zmięknie wlewamy passatę pomidorową i koncentrat. Dusimy ok 15 minut. Rybę rozdrabniamy i wraz z ryżem dorzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy i sos chili. Jeszcze chwilę dusimy, aż paprykarz nabierze odpowiedniej konsystencji.

paprykaz