Zostały mi resztki fasoli mung i soczewicy, więc zrobiłam z nich pyszny gulasz. Danie jest bardzo sycące, więc nie gotowałam dodatkowo żadnych ziemniaków czy klusek.
Składniki (ok 3 porcje):
- 1/2 szklanki zielonej fasoli mung
- 1/2 czerwonej soczewicy
- średnia marchew
- 350 g karkówki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- zielona papryczka pepperoni
- sól, pieprz
- kumin, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka
Przygotowanie
Fasolkę i soczewicę namaczamy w wodzie na noc. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy ze wszystkich stron na patelni. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą, aby było całkowicie przykryte i dusimy ok 15 mi, aż trochę zmięknie Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, sól i pieprz, a po kilku minutach, wlewamy ok. 1/2 litra wody i dodajemy fasolkę i soczewicę, następnie pokrojoną w kostkę papryczkę. Dusimy aż warzywa i mięso zmiękną, w razie potrzeby podlewamy wodą. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy.
Zostaw odpowiedź