Dzisiaj piątek, więc prezentuję kolejne pyszne danie bezmięsne. Co prawda, sama nie widzę sensu w zachowywaniu postu, skoro można się objeść smakowitymi daniami bez mięsa, chociażby tymi krokiecikami, ale co tradycja, to tradycja 😉
Składniki (ok 10 krokietów):
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mleka
- łyżka masła
- 2 żółtka
- sól i pieprz
- bułka tarta i białka do obtaczania
- suszona cebula i pietruszka (przyprawy)
- olej
Sos:
- kubeczek jogurtu, 2 ząbki czosnku, koper, sól, pieprz, łyżeczka musztardy (można dodać majonez, wtedy sos będzie bardziej gęsty)
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do odcedzonych ziemniaków dodajemy mleko i masło i za pomocą tłuczka lub praski robimy puree. Do ziemniaków dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, żółtka, przyprawy, odsączonego z wody tuńczyka. Całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Z masy formujemy małe krokiety i obtaczamy w rozbełtanych białkach i bułce tartej. Krokiety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z sosem czosnkowym.
Zostaw odpowiedź