Prosty przepis na przyrządzenie pysznej piersi z kaczki. Na świąteczny obiad jak znalazł 😉 Ostatni raz jadłam kaczkę w dzieciństwie, kiedy babcia na wsi jeszcze je hodowała. Potem jakoś stały się mniej popularne, a szkoda, gdyż są bardzo smaczne. Dobrze, że teraz powracają do łask i coraz częściej można je kupić w przyzwoitej cenie.
Składniki:
- podwójna pierś z kaczki ze skórą
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- rozmaryn, tymianek, papryka ostra
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- sól morska, pieprz
Przygotowanie
Skórę na piersi kaczki nacinamy w paski. Nacieramy ją z obu stron czosnkiem przeciśniętym przez praskę, ziołami, papryką, solą i pieprzem. Skrapiamy je olejem i sosem sojowym. Piersi odstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godzin.
Następnie smażymy je zaczynając od skóry na zimnej patelni. Kiedy tłuszcz się wytopi, piersi przekładamy na druga stronę i smażymy przez chwilę. Następnie piersi układamy w naczyniu żaroodpornymi wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok 150 C. Pieczemy je przez 7-8 minut.
Zostaw odpowiedź