Dietetyczna pizza na otrębowym spodzie (223 kcal)

Pizza jest bardzo smaczna, choć otrębowy spód nie przypomina w smaku tradycyjnego ciasta na pizzę. Na pewno jest to pyszna propozycja dla wszystkich będących na diecie Dukana. Jeśli pizzę podzielimy na 6 porcji, to jeden kawałek będzie miał 223 kcal.

Składniki:

  • 250 g chudego twarogu
  • 3 jajka
  • po 3 kopiaste łyżki otrębów pszennych, żytnich i owsianych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany

Pozostałe:

  • kulka sera mozzarella light
  • 8 plasterków chudej wędliny
  • pomidor
  • garść zielonych oliwek
  • oregano, bazylia
  • przecier pomidorowy/ketchup

Przygotowanie
Twaróg wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników i mieszamy je dokładnie ze sobą. Z masy formujemy kulę i układamy ją i rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min w temp 180 C.
Po tym czasie na spodzie rozsmarowujemy przecier/ketchup, układamy dodatki i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut.

pizza_dieta