Pizza jest bardzo smaczna, choć otrębowy spód nie przypomina w smaku tradycyjnego ciasta na pizzę. Na pewno jest to pyszna propozycja dla wszystkich będących na diecie Dukana. Jeśli pizzę podzielimy na 6 porcji, to jeden kawałek będzie miał 223 kcal.
Składniki:
- 250 g chudego twarogu
- 3 jajka
- po 3 kopiaste łyżki otrębów pszennych, żytnich i owsianych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany
Pozostałe:
- kulka sera mozzarella light
- 8 plasterków chudej wędliny
- pomidor
- garść zielonych oliwek
- oregano, bazylia
- przecier pomidorowy/ketchup
Przygotowanie
Twaróg wkładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników i mieszamy je dokładnie ze sobą. Z masy formujemy kulę i układamy ją i rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min w temp 180 C.
Po tym czasie na spodzie rozsmarowujemy przecier/ketchup, układamy dodatki i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut.
Ciasto rewelacja. Składniki na wierzch dałam inne tj pieczarki cebula suszone poidory i mozarella. Pycha wyszło. Ciasto polecam bardzo.
Otręby gryczane na diecie bezglutenowej tez się nadadzą?
Z tego co wiem to tak. Najlepiej przeczytać na opakowaniu czy produkt jest bezglutenowy.