Przepis na nietypowo zdobione tosty, do których zrobienia potrzebujemy formy do muffinek. Idealne na ciepłą przekąskę na imprezę.
Składniki:
-
12 kromek chleba tostowego
-
150 g dobrej wędliny, szynki czy kiełbasy
-
4-5 pieczarek
-
mała cebulka
-
150 g sera żółtego
-
garść oliwek
-
sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
Przygotowanie
Wędlinę, pieczarki cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce. Oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na farsz (prócz sera żółtego) mieszamy ze sobą i przyprawiamy solą i pieprzem.
Skórkę z chleba tostowego odcinamy. Wszystkie tosty rozwałkowujemy. Formę do muffinów lekko natłuszczamy i delikatnie wykładamy do nich kromki chleba. Do każdego koszyczka nakładamy farsz. Posypujemy serem żółtym i papryką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut w temp 200 C.
Ja lubię takie koszyczki w wersji wegetariańskiej, z samym serem i pieczerkami. Jeśli już z szynką, to minimalną ilość poproszę.