Przepis na zdrowe kotlety z kaszy jaglanej i brokuła, pieczone w piekarniku czyli bez użycia tłuszczu. Jeden kotlet to 82 kcal – ja zjadłam dwa i więcej nie dałam rady, bo są bardzo sycące.
Składniki (na ok 8 dużych kotletów):
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie trochę dłużej niż podaje instrukcja na opakowaniu, aby się lekko rozgotowała. Brokuła również gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i rozdrabniamy blenderem lub kroimy na małe kawałki. Do ostudzonej kaszy dodajemy brokuła, przeciśnięty przez praskę czosnek, sezam, jajko i przyprawy. Masę mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły, po czym lepimy z niej kotlety, które układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 40 minut w temp. 180 stopni.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…
View Comments
Zrobiłam i powiem tak: uwielbiamy brokuł, uwielbiamy kaszę jaglaną i uwielbiamy czosnek.....ale te kotlety są zwyczajnie niesmaczne, nikt nie chciał ich tknąć, szkoda tylko czasu i składników. Aczkolwiek jestem w stanie uwierzyć, że komuś z Was mogą zasmakować, wszak gusta są różne. Pozdrawiam
Czy takie upieczone kotlety można zamrozić i odgrzać później?
Teoretycznie tak, ale nigdy nie próbowałam tego robić.