Pyszne, bezmięsne leczo, które robi się błyskawicznie. Ma lekko słodki posmak dzięki ananasowi. Można podać je jako samodzielne danie albo z ryżem, czy jako dodatek do mięsa. Jedna porcja to tylko 134 kcal.
Składniki (3 porcje):
- pół puszki ananasa
- spora cukinia (350 g)
- 2 papryki czerwone
- cebula
- 250 g passaty pomidorowej
- 4 łyżki soku z ananasa
- sól, pieprz, pieprz kolorowy
- bazylia
- łyżka oleju
Przygotowanie
Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Warzywa smażymy jeszcze chwilę, następnie wlewamy passatę pomidorową i sos z ananasa i dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę.
Wygląda, brzmi i jest zapewne apetyczne
Pyszna i jakże prosta wersja na leczo 🙂