Risotto z groszkiem

Stosunkowo szybki, jednak wymagający naszej uwagi przepis na obiad. Risotto bardzo łatwo przypalić, dlatego lepiej nie spuszczać go z oka 😉

Składniki:

  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 300 g ryżu Arborio
  • 300 g groszku mrożonego
  • 100 g sera cheddar
  • szklanka wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • ok 600 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie
W garnku roztapiamy masło z oliwą, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy ryż i smażymy kilka minut. Następnie wlewamy chochelkę bulionu i gotujemy do momentu, aż ryż go wchłonie, wtedy wlewamy kolejną porcję.
W międzyczasie dodajemy groszek. W miarę potrzeby wlewamy bulion i od czasu do czasu mieszamy.
Dodajemy przyprawy, ewentualnie wino i dusimy do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodajemy starty ser. Wilgotność risotto zależy od naszych upodobań, ja nie lubię zbyt suchego, więc wcześniej zdejmuję je z ognia.

risotto_groszek