Zupa z mięsem mielonym i pieczarkami

Pyszna, rozgrzewająca zupa z cebulą, pieczarkami i mięsem mielonym. Najlepiej smakuje podana z grzankami.

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego
  • 200 g pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 200 g serka topionego ziołowego
  • ok litr bulionu
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • 150 g sera żółtego

Przygotowanie
W garnku roztapiamy łyżkę masła i podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli, zalewamy ją bulionem i gotujemy na małym ogniu około 15 min. Na patelni podsmażamy mięso mielone. Na innej patelni podsmażamy na sucho pokrojone w plasterki pieczarki. Bulion z cebulą miksujemy (niekoniecznie), dodajemy mięso, pieczarki, pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i przyprawy. Całość gotujemy aż ser topiony się rozpuści. Zupę przed podaniem posypujemy serem żółtym.

zupa_pieczarki