Przepis na pyszne ciasto murzynek z warstwą z jogurtów greckich w środku.
Składniki:
Warstwa brązowa
- 5 łyżek wody
- ½ kostki masła
- szklanka cukru
- szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 2 czubate łyżki kakao
Warstwa biała
- 800 g jogurtu greckiego
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
Przygotowanie
Wodę mieszamy z kakao, masłem i cukrem, gotujemy, aż masło się roztopi i odstawiamy do wystudzenia. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy żółtka i miksujemy. Cały czas miksując dodajemy powoli mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite wcześniej na sztywną pianę białka jajek.
Budyń, mąkę ziemniaczaną, mąkę i cukier puder mieszamy. Jogurt miksujemy z jajkami, a następnie dodajemy wymieszane mąki z budyniem. Miksujemy na gładką masę.
Blaszkę (moja ma wymiary ok 24x28cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę ciasta brązowego, a na nie masę jogurtową. Wylewamy resztę brązowego ciasta i wyrównujemy. Na Pieczemy w temp 160 C około godziny. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.
wygląda przepysznie, aż zgłodniałam!
właśnie kilkadziesiąt minut temu zrobiliśmy je z Mężem 😉 czekamy aż ostygnie . jednak musieliśmy dłużej piec niż godzinę. po godzinie daliśmy na pieczenie tylko dolne. mamy nadzieję że się udało bo pachnie wyśmienicie a gdzie tam do ostygnięcia jeszcze . pozdrawiamy z pachnącej kuchni 😉
Mam nadzieje, że smakowało 😉
Wygląda przepysznie ale czy ten budyń dodaje się suchy? W jakiej formie Pani upiekła to ciasto? Bardzo chciałabym je upiec 🙂
Tak, budyń dodaje się suchy 😉 Upiekłam w blaszce o wym 24x28cm