Na bezmięsny obiad polecam kotlety z kalafiora. Są pyszne i delikatne w smaku.
Składniki:
- kalafior
- jajko
- cebula
- 3 łyżki kaszy manny
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz, papryka ostra
Ponadto:
- bułka tarta do obtaczania
- olej do smażenia
Przygotowanie
Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dokładnie rozgniatamy tłuczkiem lub blendujemy. Studzimy. Do kalafiora dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, kaszę manną i bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Masa będzie raczej rzadka, ale powinno się z niej uformować kotlety. W razie konieczności dodajemy bułkę tartą lub kaszę manną. W dłoniach formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Zostaw odpowiedź