Przepis na prostą zapiekankę z ziemniaków. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom 🙂
Składniki:
- ok 8 średnich ziemniaków
- 2 pomidory
- 200 g kiełbasy lub szynki
- 2 cebule
- papryka czerwona
- 2 jajka
- 200 ml śmietany 18%
- 150 g sera żółtego
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były lekko twardawe. Cebulę kroimy w piórka, wędlinę w paski. Podsmażamy na maśle. Paprykę kroimy w paski, pomidora w plasterki. Ser ścieramy na tarce. Jajka i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy przyprawy (można również ulubione zioła) i połowę sera. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Dzielimy na trzy części. Pierwszą częścią wykładamy dno naczynia do zapiekania. Na to układamy połowę wędliny z cebulą, papryki i kilka plasterków pomidora. Zalewamy 1/3 sosu śmietanowego. Czynność powtarzamy z druga warstwą. Na ostatnią warstwę ziemniaków układamy pomidory, wylewamy resztę sosu i posypujemy serem żółtym. Całość zapiekamy przez około 25 min w temp 180 C.
Wygląda świetnie! Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂 Jutro już ostatni dzień.
Lubię takie dania, zwłaszcza w jesienny czas.
szkoda że nie ma komentarzy co do tego jak smakuje…