Przepis na smaczny obiad – wieprzowina zapiekanka z kapustą kiszoną i ziemniakami.
Składniki:
- 4 plastry łopatki wieprzowej (albo karkówki czy szynki)
- 500 g kapusty kiszonek
- 2 średnie marchewki
- 7-8 średnich ziemniaków
- łyżka majeranku
- 100 g koncentratu pomidorowego
- pieprz, sól, papryka ostra
- olej do smażenia
Przygotowanie
Łopatkę oprószamy solą i pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Kapustę kiszoną płuczemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i startą na tarce marchewkę. Gotujemy do miękkości i odcedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy mięso i ziemniaki. Kapustę mieszamy z koncentratem pomidorowym, 1/3 szklanki wody i przyprawami. Wykładamy ją na mięso i ziemniaki. Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika i zapiekamy około godzinę w temp 180 C.
Zostaw odpowiedź