Szybkie i łatwe do przygotowania ciasto w sam raz na jesienne dni. Trochę sceptycznie podchodziłam do tego przepisu, ale ciasto się udało i było smaczne.
Składniki:
- szklanka cukru
- szklanka kaszy manny
- szklanka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek
- 0,5 łyżki mielonego cynamonu
- 200 g masła
Przygotowanie
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z cynamonem. Cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Blaszkę (moja ma wymiary ok 26x24cm) smarujemy masłem albo wyścielamy papierem do pieczenia.
Na dnie blaszki równomiernie rozprowadzamy 1/3 suchej masy. Następnie układamy połowę startych jabłek (nie odciskamy z nich soku). Na to kolejno: 1/3 masy suchej + druga połowa jabłek + reszta masy suchej. Po wyrównaniu całość równomiernie pokrywamy kawałkami zimnego masła.
Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny.
Zostaw odpowiedź