Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną. Nieco odmienna wersja tradycyjnych kotletów, która zasmakuje wszystkim wielbicielom kaszy.
Składniki:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 300 g mięsa mielonego
- mała cebulka
- jajko
- ok 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę drobniutko siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Składniki odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy je do mięsa, wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą. Z masy formujemy kotleciki. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
Zostaw odpowiedź