Przepis na zupę pomidorową na bulionie z kaczki z pomidorami z puszki i makaronem. Polecam, jest przepyszna.
Składniki:
- kaczka (dałam dwa skrzydełka i szyjkę)
- 3 marchewki
- pietruszka
- kawałek pora
- cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- pół puszki pomidorów
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- sól, pieprz
- makaron nitki
Przygotowanie
Kaczkę (może być również porcja rosołowa z kurczaka) umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą. Dodajemy ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowujemy, wybieramy „szumowiny” i gotujemy na wolnym ogniu przez około 25 min. Następnie dodajemy 2 marchewki, por i pietruszkę (obrane, w całości). Cebulę obieramy, przekrawamy na pól i opalamy nad palnikiem lub na suchej patelni, dodajemy do wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa, jakieś 1,5 godz. Następnie rosół przecedzamy. Surową marchewkę ścieramy na tarce i podsmażamy na maśle. Dodajemy do rosołu. Można również dodać marchewki z rosołu, pokrojone w kostkę i mięso obrane ze skór i kości. Dodajemy zmiksowane pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut, przyprawiamy do smaku. Wyłączamy palnik, dodajemy śmietanę wymieszaną wcześniej z 3 łyżkami zupy i mieszamy. Zupę podajemy z ugotowanym osobno makaronem.
Zostaw odpowiedź