Przepis na żółty gulasz ze schabem i warzywami. Podajemy z ryżem lub makaronem.
Składniki:
- 300 g schabu
- cebula
- marchew
- papryka żółta
- łyżka śmietany 18%
- łyżka mąki kukurydzianej (lub pszennej)
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
Przygotowanie
Schab kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do schabu, kiedy ten będzie już robił się miękki. W razie potrzeby podlewamy wodą. Po kilku minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i 2 łyżkami wody. Gulasz mieszamy, dodajemy przyprawy i sos sojowy. Gotujemy aż zgęstnieje.
Zostaw odpowiedź