Po świątecznym obżarstwie polecam lekkie placuszki z kaszy jaglanej, marchewki i cukinii.
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- mała cukinia
- cebula
- marchew
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (nawet lekko rozgotować). Cebulę drobno siekamy, marchew i cukinię obieramy i ścieramy na tarce. Marchew i cebulę podsmażamy chwilę na maśle, następnie dodajemy cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę, zalewamy 1/3 szklanki wody i dusimy do miękkości. Kaszę, warzywa, jajka, mąki i przyprawy przekładamy do jednej miski i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy placuszki i smażyć na złoto z obu stron.
Zostaw odpowiedź