Przepis na proste i szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Idealne do barszczu.
Składniki (ok 20 pasztecików):
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 200 g pieczarek
- 200 g kapusty kiszonej
- mała cebula
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe, 3 kulki ziela angielskiego
Przygotowanie
Kapustę płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni z cebulą, kiedy sok z nich odparuje, dodajemy posiekaną drobno kapustę i przyprawy. Smażymy przez chwilę. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół i dzielimy na prostokąty. Blisko jednego z wąskich boków prostokątów układamy po łyżce farszu. Prostokąty składamy w kwadraty i dociskamy boki. Robimy dwa nacięcia pośrodku pasztecików. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 20-25 min do zarumienienia.
Zostaw odpowiedź