Wegetariańskie kotleciki z kaszą jaglaną i warzywami

Pyszne wegetariańskie kotleciki idealne na obiad albo jako burgery do bułki. Jeden kotlet to 169 kcal.

Składniki (6 dużych kotletów):

  • duża marchew
  • 100 g kaszy jaglanej
  • cukinia
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki orkiszowej (może być inna)
  • szczypta kolendry
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Sezam i słonecznik prażymy na suchej patelni. Marchew i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kotleciki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 50 min.

kotlety_burger