Pyszne wegetariańskie kotleciki idealne na obiad albo jako burgery do bułki. Jeden kotlet to 169 kcal.
Składniki (6 dużych kotletów):
- duża marchew
- 100 g kaszy jaglanej
- cukinia
- 2 łyżki słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki orkiszowej (może być inna)
- szczypta kolendry
- łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odstawiamy do wystudzenia. Sezam i słonecznik prażymy na suchej patelni. Marchew i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy na jednolitą masę. Z masy formujemy kotleciki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 50 min.
Zostaw odpowiedź